Welke zonnepanelen moet ik aanschaffen?

Welke zonnepanelen moet ik aanschaffen?

Steeds vaker zoeken consumenten naar mogelijkheden om hun energiekosten terug te dringen. Niet alleen is het verlagen van je energiekosten beter voor de portemonnee, ook draag je op deze manier bij aan een beter milieu. Des te lager je energieverbruik immers is, des te minder grijze stroom hoeft er ook te worden opgewerkt. Hoe zorg jij er momenteel voor dat je bespaart op het energieverbruik in je woning? Een van de mogelijkheden die je hebt is het gebruik van zonnepanelen op je dak. Zeker wanneer je een vrijstaande woning hebt zonder veel bomen eromheen, kan het gebruik van zonnepanelen zeer rendabel zijn. In dit artikel vertellen we je meer over het gebruik van zonnepanelen op je dak.

 

Kies voor kwalitatieve zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen wil je een product kopen, waar je de komende jaren meer vooruit kunt. Het zou immers zonde zijn, als je zonnepanelen over twee of drie jaar achterhaald zijn of niet meer goed functioneren. Het is zodoende raadzaam om voor kwalitatieve zonnepanelen te kiezen. Dit betekent dat je er verstandig aan doet om zonnepanelen te kopen bij een erkende leverancier. Op internet kun je van veel van deze leveranciers een recensie vinden. Dit geeft je een goed beeld van de kwaliteit van de zonnepanelen die deze leveranciers aanbieden.

Ook kan het verstandig zijn om je te laten adviseren door een aanbieder van zonnepanelen. Over het algemeen heeft een aanbieder een goed beeld van de zonnepanelen in zijn assortiment, waardoor de aanbieder je een overzicht kan geven van de mogelijkheden die je bij hem hebt.

 

Zonnepanelen met een hoog rendement

Mocht je zonnepanelen willen kopen, dan kan het heel verleidelijk zijn om voor de zonnepanelen met het hoogste rendement te kiezen. Een hoog rendement levert normaliter immers het meeste stroom op! De vraag is echter of dit bij je woning de meest voordelige en rendabele keuze is. Wanneer je bijvoorbeeld tussen de landerijen woont zonder bomen om je woning, heeft de zon vrij spel. Dit betekent dat de zonnestralen niet gehinderd worden in hun weg naar je zonnepanelen. In zo’n situatie kan een zonnepaneel met een gemiddeld rendement voldoende zijn om op je energieverbruik te besparen. Een zonnepaneel met een hoog rendement levert in dit geval nauwelijks extra energie op, maar kost in de aanschaf wel aanzienlijk meer.

zonnepanelen 

Wanneer je zonnepanelen in een woonwijk wilt plaatsen is de kans dat het zonlicht gehinderd wordt veel groter. Denk bijvoorbeeld aan een flat die de zon een gedeeltelijk van de dag tegenhoudt, bomen rondom je woning, het dak van je buren, enzovoorts. Nu is het juist wel interessant om voor zonnepanelen met een hoog rendement te kiezen. Je wilt immers zoveel mogelijk energie genereren met de middelen die je hebt. Een verkoper kan voor je situatie berekenen welke zonnepanelen het meest voordelig voor je zijn en wat het je op jaarbasis oplevert.

 

Een of meerdere zonnepanelen aanschaffen

Het is afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak, de opbrengst van een zonnepaneel en je budget, hoeveel zonnepanelen je het beste kunt kopen. Je kunt kiezen voor een grote investering in een keer, maar je kunt deze investering ook over meerdere jaren uitspreiden. Over een paar jaar zal een zonnepaneel met een hoog rendement immers zeer waarschijnlijk goedkoper zijn, waardoor je de investering in zonnepanelen over meerdere periodes kunt spreiden.

Tip: laat je inspireren door het koopadvies van de Consumentenbond als je nieuwe zonnepanelen aanschaft. In deze test vind je handige tips voor de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

Leave a Reply